Thursday, May 2, 2013

Tutorial 6 : Letak Tajuk Entry baru Nama blog (Mesra SEO)

apa maksud title meta tag ni..maksud dia..tajuk entry akan keluar dulu sebelum nama blog..katanya lebih mesra SEO.. walaupun aku tak berapa nak faham..tapi benda ni macam berguna.. sumber | sumber

selalu korang post dekat facebook..dia keluar macam ni

"hidup umpama aiskrim.nikmatilah ia sebelum cair" | Segmen 1 :Exchange Link Sambil Menang Topup

tapi lepas korag tukar HTML ni..dia jadi macam ni

2)Ctrl + F, dan masukkan code <title><data:blog.pagetitle/></title>pada ruang Find tu, pastu kau tekan enter.
3) copy code bawah ni ganti code no.2
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'> 
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

4)save



Third Giveaway From Miss Spectacles


click banner

nikainaa:  dah lama follow awak..so tak tau la no berapa
Meow: page pun dah lama like.. :)

cik anis :785
Serbamakneka :211

tag : bellaonlinediaries | kisahnajwa


Special May Giveaway by Atiqah and Husna


click banner







Beli Losyen Felinna Inchloss Dengan Harga Runtuh!



Dah ramai yang mencuba produk ni, produk yang bagus untuk turunkan berat badan dengan masa yang singkat! losyen ni wangi, tak panas macam losyen kurus yang lain, tak melekit dan banyak lagi kelebihan produk felinna ni.


PENGASANYA SENDIRI  PN.FELINNA


kata PN.FELINNA sendiri:

 after upload gambar ramai yg cakap felinna propa plus ada gak yg cakap gambar gemuk tu adalah kakak,adik or sapa2 bukan felinna and ada gak yg cakap gambar kurus itu sebelum menjadi gemuk..
ok sy tahu gambar gemuk ni xfull tapi harap maaf masa mengalami masalah kegemukan tu memang i alergik ngan camera and confident terus hilang..so susah sgt nak cari gambar ni ha.. yups 3bulan lepas bersalin saya rasa sangat buruk okey! hingga jumpa inchloss and terfikir untuk buat jualan bagi membantu lebih ramai wanita yg takut makan pil.. takut nak minum minuman kurus tuh utk sama2 rasai kehebatan produk ni.. ya! SAYA BERJAYA TURUN 5KG DALAM 1 BULAN..dan saya semakin yakin walau bukan kembali ke berat asal saya masih xjemu2 sapu inchloss ke lemak2 yang masih bermahrajalela.. ada lagi 5kg untuk diturunkan.. jom sama2 inch loss and rasai kehebatan nya!

SEKARANG XDE SAPA DAH NAK PERTIKAI ORIGINALITI GAMBAR KOT? HEHE ITU SUAMI YANG SAMA.. XBESAR2 DAN ANAK YG SAMA YG MAKIN MEMBESAR.. JADI SILA TELITI DAN INI MEMANG SAYA..KALAU BUKAN SAYA XKAN SUAMI NAK PELUK KAN? 

Dah bace apa kata PN.Felinna?haa..best jew kan?siapalah tak nak kurus dengan cepat dan berkesan..wuuu aku pun nak..
sekarang ni aku pun tengah mencuba untuk tengok keberkesanan dia :)

HARGA RUNTUH
Harga biasa yang dijual di internet ialah RM75 sebotol tapi aku jual:
RM60 jew sebotol*beli banyak dapat lagi murah*
belum termasuk kos penghantaran..

semenanjung +RM6
sabah/serawak +RM8

p/s: kalau nak beli PM aku kat FB Page aku SINI yew...cepat-cepat taw..takut abis stok pulak nanti..hehe^_____^


Simple Giveaway by Nina & Hani

Assalamualaikum , Alhamdulillah akhirnya terlaksana juga nak adakan Giveaway yang simple tetapi hadiah yang lumayan . Semoga GA ini berjalan dengan lancar dan semua dijemput untuk join . GA kali ini 2 blogger berkolabrasi bersama . Diyana Hani dan Mazelina Zaini .
Syarat-syarat :
  1. Follow Blog Mazelina , Diyana Hani  &  Sponsor (diperiksa)
  2. Buat Entry bertajuk Simple Giveaway By Nina dan Hani
  3. Copy coding entry yang telah disediakan dan pastekan di ruangan HTML & publish
  4. Like -->
  5. Klik Sini ---> Tolong Jujur  LINK 1  ---> LINK 2
  6. Letakkan URL Entry GA di ruangan komen Diyana Hani sahaja*
  7. Like page INI dan like INI jugak!

credit: Kak Mia Liana

Hadiah yang bakal dimenangi ialah :


  1. 3 Top Referral daripada blog MAZELINA & 3 Top Referral dari blog Diyana Hani - TSHIRT Running Man
  2. Seorang Pemenang bertuah dengan blog yang Cantik , Kemas , Menarik akan memenangi 1 Blouse Tribal & 1 Button
  3. 24 Orang Pemenang Cabutan Bertuah akan memenangi Tshirt Running Man
  4. Hadiah Saguhati kepada 4 orang blogger 

Jumlah hadiah : 34 Hadiah ^^

Syarat yang senang kan ? Jom Promote dan menjadi Top Referral . Hadiah tentu akan menjadi milik anda !
Pastekan URL GA hanya di entry Diyana Hani !


Resepi 4 : Ketupat Sotong

Semalam akhirnya dapat melunaskan rasa mengidam tu..haha...tiba2 je nak makan ketupat sotong dari minggu lepas lagi..ni bukan sbb berisi ek..tapi memg teringin nak makan lepas asik dok tengok gambar dia masa tengah cari resepi..haha...apa2 pun..ini percubaan kedua aku buat ketupat sotong..sebelum ni aku pernah buat..tapi sedih..habis tertembus sotong tu..tertaruk pulut banyak sangat..so kali ni dah expert sikit la..

bahan-bahan
sotong- ikut suka la nak berapa ekor
gula melaka
halia
santan
beras pulut
daun pandan


cara-cara..

rendam beras pulut sekurangnya sejam..nak bagi kembang sikit.. sotong yg dah dibersihkan sumbat dengan beras pulut tu..dalam 3/4 penuh...jgn letak banyak sangat..pandai la kena agak...takut pecah masa masak..masuk dalam periuk..susun elok2..masuk santan..masuk gula melaka..masuk halia..masuk daun pandan..halia tu nak hilangkan hanyir sotong tu..daun pandan nak bgi wangi sikit..


jangan lupa cucuk atas dia taknak pulut tu terkeluar..aku guna pencucuk buah..sebab itu je ada jual dekat kedai masa cari bahan aritu... :)


ini la hasil dia..itu pulut lebihan masa rendam tu..taruk semua dalam periuk masa tu...


10 Days Giveaway by Fatin Diana


click banner

hadian dia super cute..





Sirius Info : Bahaya Masuk Kereta Terus Pasang Penghawa Dingin

seharian tak buka facebook sebab takde internet kan..maklum saja la...dpt guna wireless dekat lab je..orang p lab buat experiment..aku p lab..buat keja lain..eh...tapi keje lab pun siap ok..jgn salah faham lak..hehe...

ni sikit perkongsian untuk semua.. sebelum ni aku pun tak tau pasal benda ni..tapi sejak ada kawan sorang ni..rajin betul de share benda2 law berkaitan dengan kesihatan ni... boleh la kongsi dengan yang lain ok...


Kaos Licca

Mungkin ramai di antara kita , segera menghidupkan penghawa dingin sebaik sahaja masuk ke dalam kereta yang tertutup rapat. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta).

Disamping menyebabkan kanser , ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Luekemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran. Kadar pendedahan Benzereyang dibenarkan ialah 50mg bagi kaki persegi. Manakala, jika kereta anda terdedah pada matahari, tahap Benzene boleh meningkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap dibenarkan.

Anda dinasihatkan untuk membuka tingkap dan aircond kereta dahulu sebelum anda masuk ke dalam kereta untuk membebaskan Benzene ini. Pastikan keluarga dan kawan anda tahu mengenai perkara ini. sumber 


Kaos Liccasharing is caring orang kate..

law rasa nak jimat..tak payah naik keta...naik basikal..hehe  Kaos Licca






Tuesday, April 30, 2013

Cerpen : Setia Pada Cinta

ini percubaan pertama aku untuk menulis..tapi secara berperingkat..harap semua boleh komen gaya penulisan aku ni...mana patut aku ubah...sesuai ke tak...tapi maaf sangat...sebab tak sabar sangat..ini cuma sebahagian daripada ceritanya...

untuk tajuk kalau ada yang lebih sesuai boleh tinggalkan komen

Bahagian 1

Dum!!!
Bunyi pintu bilik ditutup dengan sekuat hati
“hah! Mengamuklah lagi, biar pecah pintu tu sekali. Kalau tak suka sangat duduk dekat dalam rumah ni,boleh lah berambus je. Aku pun dah naik muak tengok muka kau setiap hari..”

Jeritan Azmir membuatkan Hani bertambah geram. Ini dah kira mencabar kesabaran aku. Ingat aku tak boleh hidup tanpa dia dalam hidup aku..apa ingat aku tak berani?

Dia terus berjalan mengambil beg dan mengisi segala pakaian dari almari..tanpa menunggu sesaat pun,Hani terus menarik beg meluru keluar dari biliknya..suka sangat kan aku keluar..nah, aku keluar sekarang!

Dum!!!
Sekali lagi bunyi kuat dari ruang tamu, Hani tersenyum puas. Baiklah kita tengok berapa lama kau boleh tahan duduk sendiri dekat rumah buruk kau ni..

“Hani! Awak nak pergi mana ni?”

“Tadi awak juga yang terpekik-pekik nak halau saya kan.  sekarang awak nak merayu dekat saya ke ? awak ingat saya ni barang ke? Bila awak dah rasa saya ni tak berguna awak nak buang saya,macam tu?”
“Kita tengok,berapa lama awak boleh tinggal kat rumah ni tanpa saya”

“Baik! Awak ingat saya tak boleh hidup ke tanpa awak . Pergilah mana awak nak pun, saya tak kisah!”

Mendengar kata-kata sindiran Azmir, Hani merasakan lebih baik dia pergi saja dari situ.. Mulakan hidup baru di tempat lain.

Betapa remuk hatiku,air mata pasti mengalir setiap kali aku teringatkan Azmir. Namun apa yang mampu aku lakukan,jika cinta sudah tiada lagi dalam dirinya untuk aku. Walaupun aku akan keseorangan selepas ini, tanpa insan yang aku sayangi, walaupun dia pernah berjanji tidak akan sesekali membuatkan aku menitiskan air mataku selagi dia hidup. Pada saat ini, hanya yang mampu aku buat ialah memujuk hati aku untuk melupakan dia. Aku mesti pergi dari sini, mencari ketenangan

“Hani, sudah la tu. Dari kau terus menangis macam ni. Lebih baik kau mulakan semula hidup kau tanpa dia.” Pujuk Alia sambil merenung dalam anak mataku.
“aku rasa bersalah sangat pada kau,kalau bukan aku mesti kau tak kan kawin dengan si Azmir tu”

Alia hanya mampu melihat kawannya itu menangis. Dia berasa sangat bersalah kerana dia yang kenalkan Azmir kepada Hani. Azmir merupakan sepupunya yang tingal diluar negara. Semasa Azmir pulang untuk menghadiri perkahwinan abangnya. Azmir telah tertarik dengan Hani yang semasa tu menjadi perancang perkahwinan abangnya.

“Tak apa lah Alia. Bukan salah kau pun. Aku yang termakan kata-kata manis si Azmir tu. Aku terlampau percaya dan sayangkan dia sehinggakan aku buta .Tak sangka malam tu aku akan terserempak dengan mereka.”

Hani masih tidak mempercayai lagi matanya sendiri melihat Azmir yang membuka pintu bilik hotel itu. Dia mendapat mesej dari nombor yang tidak dikenalinya,meminta dia datang ke bilik hotel itu.alangkah terkejutnya dia,apabila yang membuka pintu itu adalah Azmir dan kelihatan Suraya yang sedang diulit mimpi dengan hanya berselimut di atas katil. Betapa remuknya hati dia melihat kelakuan suaminya itu. Dia terasa jijik memikirkan hal itu.

bersambung....bahagian dua (3mei2013)

Tribal Shawl For SALES !!!!!

Sapa yang mahu beli shawl tribal dengan harga murah?

RM 18/Sehelai

Harga tidak termasuk penghantaran







saya nak doodle free by lynn


click banner


nak ni..nampak cantik

baju : Kuning pekat sikit
Tudung :kuning cair sikit dari baju.


Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic



Assalamualaikum w.b.t

Segmen ini akan berlangsung selama 24 jam sahaja mulai pada jam ini. 
So besok pada pukul 12 Tengahari bertarikh 1 Mei 2013 akan TAMAT.
Segmen ini ditaja oleh Fizgraphic, EmasPutih, CikLyeen, Hakimie, Cimie, Alia dan Amirul.

Syarat-syaratnya : 

Buat entry bertajuk :
Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic


Follow blog tersebut :

Like Fan Page

Follow Google +


Follow Twitter




WAJIB Copy paste coding entry yang diberikan dibawah ini dan paste kan ke ruanganhtml post. *kalau x faham sila ikut step dibawah*




SIAP? Tinggalkan link entry di ruangan komen di bawah.

HADIAH : 
Top Referal
RM10 x 4

Random
RM5 x 8

SELAMAT MENJOINKAN DIRI!




Segmen Pendek by Nurul Atiqah



click banner

tamat :30.4.13




Gempak Giveaway By Afie



Hadiah-hadiah untuk peserta
Buttong Badge x5 | Felt hp case x2 | Keychain Felt Craft x7 | Bookmark x1 (mungkin akan ditambah kak shida) | Soft Toy x1 | Pakaian wanita x1 | Tony Moly x1 | J&J Losyen x1 | Elianto BB Cream x1 | Brooch Ribbon x5 | Dress x2 | Inner Neck x2 | Keronsang x2 | Blouse x1 | Blouse peplum tribal x1 | Topup rm10 x2 | Topup rm5 x12 | Miniture Pesawat x2 | Gelang x2

Due Date bakal ditentukan nanti *mengikut naluri Afie.. Kih3..

Pemenang dipilih dari :
1. Top referrel dapat 2 hadiah
2. Cabutan Tangan


Suka-Suka Segment by Asaka Nikiti

bila terjumpa segmen ni..rindu dekat koko..ermmm..my big teddy bear...sabar ye...hujung minggu ni kita balik...boleh peluk2 koko ye..hehe...(mode : perasan muda)


click bear2 coklat gemok ni..

tamat :5/5/13

kalau dapat menang review > review banyak2 sikit...ini blog baru still ada byk kekurangan :)


Segmen Free Header by Izyan Nazirah

click banner


tamat :4/5/13


SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER



click banner

tamat :5/5/13




Segmen: Blog Paly ajak masuk bloglist


click banner

Jom Reramai Kenal Rakan Baru :)


Monday, April 29, 2013

segmen I LOVE YOU MOM.

Tengok melayan blog..terserempak dengan segmen ni...kena tulis ucapan untuk mama.. :)
Hari Ibu nanti yang pastinya aku takkn ada dekat rumah..maklum saja lak...terpaksa dduk jauh...
orang kata menuntut ilmu biar sampai ke negeri cina..tapi ak takde la sampai oversea sangat...cuma over the sea saja..di pulau sana...penang....tapi kalau menang ni best jugak..sbb yang pastinya hadiah ni akan sampai dekat umah...mama yang amik...hehe...kira mcm law menang..hadiah terus sampai dekat mama..hehe..
sbb ape...memg bila join segmen alamat rumah yg bagi..tk bg alamat rumah sewa..sbb selalu siang takde dekat umah...mls nak kena p pejabat pos yg jauh tu..so bg alamat rumah..terus sampai..mama yg amik... :)

To My Mom... Che Zaizon..
First...I Love You So Much....walaupun along nak belajar lagi..mama still bagi..mama kate..takpe la..selagi nak belajar..belajar la sampai habis..insyaAllah..along akan habiskan Master ni dalam 2 tahun..walaupun mama asik tanya psl kelas..walaupun berulang kali aloong kena terang..along amik research mode..walaupun asik kena ulang..tapi takpe la..janji mama faham...hehe.. :)
walaupun along tak macam anguh...susah sangat nak col..tak tau la kenapa..memg susah la..tak mcm anguh..seminggu tiap hari..along sekali je...tapi walaupun sekali..tiap hari along ingat mama dan semua tiap hari...


sedihnya..memg tak banyak gambar bersama...even masa hari mcm ni pun sikit je...takpe...2tahun lagi ...nak tempah kat kedai gambar... :) 
agaknya sbb tu perasaan tu kuat je nak sambung study daripada kerja :)

nak join

click banner ni



Sirius Tips : Cara Mengatasi Kemarahan

Baca Sini > Hormatilah Yang Tua

Sebelum ni ada entry mengenai hormatilah yang tua ..bila sebut mengenai hormat..pasti lah ada kaitan dengan kemarahan...bila kita tak boleh kawal kemarahan..itu yang boleh membawa kepada perilaku kurang hormat/kurang ajar...

Islam sendiri ada cara untuk kita buat bila perasaan marah tu datang... bila marah tu datang..pastu ada bisikan yang buat kita tak boleh kawal kemarahan...

Ada beberapa cara untuk kita menghilangkan atau meredakan perasaan marah, antaranya :
1) Mengingati kelebihan dan ganjaran yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada sesiapa yang menahan kemarahan.

2) Mengingatkan diri kita betapa buruknya rupa kita ketika marah seolah-olah ianya bukan diri kita.

3) Memohon perlindungan kepada Allah daripada terjebak dalam kemarahan yang tidak kena pada tempatnya.

4) Menukar posisi kita, umpamanya duduk ketika marah dalam keadaan berdiri

5) Berwuduk sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w :

"Sesungguhnya marah itu datang daripada syaitan sedangkan syaitan itu berasal ciptaannya daripada api. Sesungguhnya api hanya boleh dipadamkan dengan air. Oleh kerana itu, apabila salah seorang kamu merasa marah maka hendaklah ia berwuduk". (Riwayat Abu Dawud)

yang penting bila tiap kali nak marah....cuba tenangkan diri...ingat kata2 yang keluar dari mulut dah tak boleh nak tarik balik...jangan menyesal dikemudian hari...pepatah melayu...terlajak perahu boleh undur..terlajak kata badan binasa... (harap betul la kata2 ni..kuikui...)

sumber



Sirius Addin : Saling Hormat Menghormati

Bila perasaan marah nanti..macam-macam boleh keluar dari mulut seseorang..
bila kita tak mampu mengawal  kemarahan.. 
kadang-kadang kata-kata yang keluar boleh menyakitkan hati seseorang...
lebih teruk bila seorang yang muda berbuat seperti itu dihadapan seorang yang lebih tua...
seorang yang patut dihormati..

Dalam hal ini ada sebuah hadits diriwayatkan oleh
Imam Ahmad dan juga oleh Al-Hakim bahwa Rasulullah Saw bersabda:
"Barangsiapa tidak menaruh hormat pada orang yang lebih tua 
di antara kami atau tidak mengasihi yang lebih muda,
tidaklah termasuk golongan kami"

Pernyataan dari Rasulullah Saw ini diharapkan dapat memberikan pengajaran 
dan semangat agar hormat-menghormati antara satu sama lain
menjadi sebahagian gaya hidup kaum muslim dalam kehidupan sehari-hari.

Kita masih ingat bagaimana Sayyidina Ali bin Abi Thalib Karramahullaahu Wajhah
menghormati  seorang lelaki tua yang notabene adalah orang Yahudi.
 walaupun waktu itu Sayyidina Ali r.a., sedang tergesa-gesa 
untuk solat subuh berjamaah bersama Rasulullah Saw.
Namun dalam ketergesaannya itu, di depan Sayyidina Ali r.a.,
 ada seorang tua dengan tongkat berjalan dengan tertatih-tatih.
Di tangannya memegang lentera untuk menerangi jalannya.

Sayyidina Ali r.a., tidak  mendahului orang tua itu,
 melainkan ia berjalan di belakang orang tua itu
pasti sayyidina Ali terlambat datang berjamaah di masjid.
 ternyata lelaki tua itu tidak ikut masuk ke masjid untuk solat subuh
karena ternyata lelaki tua itu adalah seorang Yahudi.

Ketika masuk masjid, Sayyidina Ali r.a.,
 Rasulullah sedang rukuk.
Memang waktu  itu Rasulullah Saw memanjangkan rukuknya
sehingga Sayyidina Ali r.a., dapat shalat shubuh berjamaah bersama 
dengan Rasulullah Saw
menjadi makmum.

selesai melaksanakan solat  subuh, Sayyidina Ali bertanya kepada Rasulullah Saw,
kenapa Rasulullah memanjangkan
rukuknya dan itu belum pernah dijumpai oleh Sayyidina Ali r.a., sebelumnya.

Rasulullah Saw menjawab, bahwa ketika ia rukuk, sebelum kepalanya tegak,
malaikat Jibril menekan punggungnya sampai lama.
Setelah lama menekan punggung Rasulullah, Rasulullah baru bisa mengangkat
 kepalanya membaca iktidal.

Mendengar itu, Sayyidina Ali r.a., menceritakan peristiwa yang baru saja dialami 
ketika hendak berangkat ke masjid untuk melaksanakan
solat subuh berjamaah. Rupanya Allah SwT memberikan
 isyarat kepada Rasulullah Saw agar Sayyidina Ali dapat ikut berjamaah.

Dalam riwayat lain yang sangat mengagumkan adalah
bahwa malaikat Mikail diperintahkan untuk
memperlambat laju matahari hanya agar
Sayyidina Ali dapat ikut shalat berjamaah bersama Rasulullah Saw.

boleh kita simpulkan disini...walaupun berlainan agama/bangsa sekali pun..
wajar untuk kita hormati orang yang lebih tua...


ss

 

Copyright © 2013 Reserved to Cahaya Sirius

Edited by Cik Amal