Friday, April 19, 2013

"Segmen : Team Follow Back By Mira"



click banner

tamat : 7/5/13


" My First Giveaway By SS "




click banner

tag : Kawan Saya

tamat :25/4/13


Tutorial 4 : Letak WishList


1. Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html / Javascript

2. Copy code & paste dekat HTML

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>

3. Preview & Save

*
Tulisan warna merah - senarai whishlist yang korang nak letak
Tulisan warna biru - boleh diubah dengan perkataan "checked" atau "disabled"



Sirius Trend : Apa Itu Gwiyomi

Pertama : nak aku tegaskan yang aku ni bukan peminat korea sangat.. tapi asik nampk orang dok share pasal gwiyomi ni...aku pun try la search...

walaupun memg la nampak comel..tapi mungkin law org korea je la kot yg buat... haha...




maafla..tak boleh nak download dekat youtube..so bagi link la untuk korang tengok...

camne la nak buat gerakan gwiyomi ni kan..


The Gwiyomi Song, or Kwiyomi Song (귀요미 송), is a K-pop single by South Korean singer Hari and was released on February 18, 2013. It was inspired by a gesture from a member of a South Korean boy group, BtoB named Jung Ilhoon. The gesture is called 'Gwiyomi Player', which became an Internet meme in October 2012 followed by its first appearance on a South Korean variety show under SBS MTV named MTV Diary. The gesture has also inspired many Asian netizens to upload their own versions onto the internet. sumber






Sirius Info :SERAI PENAWAR KANSER

SERAI PENAWAR KANSER !!!! Penemuan israel yang disembunyikan !!!.
MESTI BACA !!!

Buat pertama kali, Benny Zabidov seorang petani dari Kfar Vedidya, Israel memiliki sebuah ladang di desa yang ditanam dengan pelbagai rempah ratus tetapi tidak memahami kenapa terlalu ramai pesakit kanser dari seluruh pelusuk negara datang untuk menemuinya hanya untuk mendapatkan bekalan serai segar di ladang milik beliau.

Beliau diberitahu oleh pesakit-pesakit tersebut telah dihantar oleh doktor-doktor mereka untuk mendapatkan bekalan serai segar dari ladang beliau bagi kegunaan perubatan.

“Pesakit-pesakit ini juga disarankan meminum sebanyak lapan gelas air panas yang direndam bersama serai segar pada hari mereka akan menjalankan radiasi dan rawatan kemoterapi,” kata Zabidov kepada pihak ISRAEL21c. “Inilah tempatnya diseluruh Israel dimana kita boleh memperolehi serai yang segar.”
Semua ini berlaku pada tahun lepas apabila para penyelidik di Universiti Ben Gurion, Negev menemui kandungan bauan atau aroma lemon didalam rempas ratus seperti serai dapat membunuh sel-sel kanser tanpa merosakkan sel-sel lain yang sihat didalam badan pesakit.

Pasukan penyelidik ini diketuai oleh Dr. Rivka Ofir dan Prof. Yakov Weinstein, kini adalah orang-orang bertanggungjawab di Katz Chair di dalam (cell-differentiation and malignant diseases) daripada Jabatan Microbiologi dan Immunologi di Universiti Ben Gurion (BGU).

“Citral” ada kunci utama yang memberikan rasa dan bauan seakan lemon didalam sebahagian jenis herba atau rempah ratus seperti serai (Cymbopogon citrates), melissa (Melissa officinalis) dan verbena (Verbena officinalis).

Menurut Dr. Ofir, hasil daripada penyelidikan mendapati “citral” akan menyebabkan sel-sel kanser ini “membunuh diri sendiri” dengan mengunakan “apoptosis”, sejenis mekanisme yang dikenali sebagai sistem sel mati. Hanya dengan meminum sebanyak satu gram air rendaman serai segar sudah cukup untuk “citral” telah memaksa sel-sel kanser membunuh diri didalam bekas kajian.

Para penyelidik di Universiti Ben Gurion (BGU) memeriksa keberkesanan”citral” ini pada sel-sel kanser dengan memasukkannya pada kedua-dua jenis sel iaitu sel-sel kanser dan sel-sel yang sihat dan dibiarkan membiak dalam bekas kajian. Quantiti “citral” yang dimasukkan adalah satu gram sama seperti kandungannya didalam secawan teh panas yang direndam bersama serai dan didapati “citral” ini hanya membunuh sel-sel kanser sahaja manakala sel-sel sihat tidak mengalami sebarang kerosakan.

Penemuan ini telah dipaparkan didalam sebuah journal sains iaitu “Planta Medica”, dimana journal ini mengetengahkan tentang penyelidikan sampingan atau alternatif dan kegunaan rempah ratus. Sejurus selepas penemuan ini berjaya, ianyanya dipaparkan sekali lagi didalam surat khabar yang paling popular di Israel.

Bagaimana “citral” ini berfungsi? Tiada siapa pun ketahui akan tetapi para penyelidik dari Universiti Ben Gurion (BGU) mempunyai teori terhadapnya.
“Dalam sel didalam badan kita, terdapat satu sistem gen yang mengawal sistem sel-sel mati. Sekiranya sistem tersebut salah, sel-sel didalam badan kita akan membahagi dengan tidak menentu dan seterusnya menyebabkan terbentuk sel-sel kanser. Didalam sistem sel-sel yang sihat, sekiranya sistem tersebut tidak berjalan dengan betul – sebagai contoh, bila mendapati sel-sel tersebut mengandungi gen-gen yang rosak maka sel-sel tersebut akan menjadi sel-sel mati didalam badan,” kata Weinstein. “Penyelidikan ini berupaya untuk menjelaskan kita tentang kebaikan serai”.

Kejayaan dari hasil penyelidikan ini telah menemui satu kesimpulan bahawa serai mengandungi “citral” yang menjadi bahan untuk menentang sel-sel kanser didalam badan kita.

Apa yang diketahui dari hasil penemuan oleh Universiti Ben Gurion (BGU) didalam akhbar, ramai ahli-ahli fizik di Israel mulai sedar dan penyelidikan ini perlu dikaji dengan lebih dalam lagi, doktor juga menasihati pesakit-pesakit dan kepada mereka yang memerlukannya untuk melawan penyakit ini.
Tidak hairan mengapa ladang Zabidov iaitu sebuah ladang serai yang terbesar di Israel menjadi tempat tumpuan kepada pesakit-pesakit kanser. Mereka amat bertuah kerana ada insan yang bersimpati dan menghulurkan bantuan. Menjadi kebiasaan bagi Zabidov menyambut kedatangan pelawat-pelawat dengan menyediakan sebuah cerek besar air teh serai dan sepiring biskut serta kata-kata semangat buat mereka.

“Bapa saya meninggal kerana kanser dan kakak isteri saya meninggal pada usia yang muda juga disebabkan kanser,” kata Zabidov. “Jadi saya paham apa yang dialami atau dirasai oleh mereka. Mungkin saya tidak tahu mengenai ubat-ubatan tapi saya adalah seorang pendengar yang setia untuk mereka. Adakalanya pesakit-pesakit ini juga mencerita kepada saya tentang rawatan mereka yang mahal dan sakit serta apa yang telah mereka lalui selama ini. Saya juga tidak pernah memberitahu mereka daripada berhenti untuk berubat dan adalah terbaik sekiranya mereka sentiasa mendalami kaedah-kaedah sampingan yang sedia ada serta membiasakan diri untuk meminum teh serai ini setiap hari.”

Dari umur muda lagi, Zabidov sudah berminat dengan pertanian. Dalam usia 14 tahun beliau sudah memasuki Sekolah Tinggi Pertanian Kfar Hayarok. Sejurus beliau tamat perkhidmatan dalam tentera, beliau menyertai satu kumpulan dan mereka menuju ke selatan, suatu daerah padang pasir yang dikenali sebagai Arava dan menemui tempat yang sangat sesuai untuk pertanian iaitu Tsofar.

“Kami semua sememangnya berjaya, kami menanam pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran disitu,” sambil tersenyum beliau berkata,”kami dapat membesarkan anak-anak yang comel juga.”

Dalam lawatan beliau ke Europa pada pertengahan tahun 80 an, beliau mula berminat dengan rempah ratus. Pada masa yang sama, Israel tidak memperdulikan masakan timur seperti sekarang dan hanya beberapa jenis rempah ratus sahaja yang ditanam secara meluas seperti pasli, jintan dan ketumbar.

Berjalan-jalan di pasar sekitar bandar Paris dan melihat kepelbagaian jenis herba serta rempah, Zabidov menyedari semua ini mempunyai potensi yang baik jika dipasarkan ke seluruh pelusuk negaranya. Beliau membawa pulang beberapa jenis rempah ratus ke negaranya, “dimana ini adalah satu kesalahan,” katanya sambil tersenyum dengan rasa bersalah, untuk melihat bagaimana rempah ratus ini tumbuh di ladangnya kelak. Tidak lama kemudian, beliau menanam selasih, oregano, tarragon, sawi, sage, marjoram dan melissa serta beberapa jenis pudina.

Perniagaan beliau mulai berkembang dan beliau telah membuat keputusan untuk berpindah menuju ke utara, Kfar Yedidya adalah sebuah tempat yang sangat sesuai, perjalanan yang mengambil masa lebih kurang satu jam setengah dari Tel Aviv. Sekarang, beliau dapat memasarkan ratusan kilogram serai dalam masa seminggu dan juga menandatangani perjanjian dengan pengedar untuk membungkus untuk diedarkan ke seluruh pusat-pusat makanan kesihatan di negaranya.

Zabidov juga mendalami tentang serai ini dan kebaikkan “citral” untuk membantu para pelanggan beliau mengetahui lebih lanjut serta menjemput beberapa penyelidik perubatan ke ladangnya, memberi penerangan bagaimana dan kenapa “citral” berfungsi.

Beliau juga berasa bertanggungjawab untuk memberi tahu kepada para pelanggannya tentang kebaikkan serai. “Apabila saya menyedari apa yang berlaku, saya terus menelefon Dr. Weinstein di Universiti Ben Gurion kerana ada diantara para pelanggannya bertanyakan apakah cara yang terbaik untuk menggunakan “citral” ini. Dr Weinstein memberitahu adalah baik sekiranya serai direndam didalam air panas dan meminumnya sebanyak lapan gelas sehari sebagai amalan.”

Zabidov sangat berpuas hati dengan pennemuan penyelidikan ini bukan disebabkan keuntungan bisnis tetapi kerana ianya dapat meningkatkan tahap kesihatan beliau sendiri.

Walaupun berita tentang penemuan ini disiarkan, beliau dan keluarga juga sememangnya sudah mengamalkan minuman air rendaman serai ini bertahun lama, “kerana rasa airnya yang sedap.”

Jom tengok resipi Air Serai Berlimau yg simple jer ni dan selamat mencuba :)

AIR SERAI BERLIMAU
resipi : K.Nor@SecubitGaram 

(http://www.secubitgaramnor67.com/2011/08/air-serai-berlimau.html)

Bahan:
1 batang serai (kalau serai yg kecik guna 2 btg)
1 biji limau kasturi
1/2 sudu besar gula ~ tambah jika nak lebih manis
250ml air panas mendidih

Cara:
Ketuk bahagian pangkal serai hingga pecah2.
Letakkan kedalam gelas dan masukkan gula.
Tuang air panas mendidih dan kacau gula menggunakan serai.
Biarkan hingga suam2 panas (boleh diminum) dan perahkan limau kasturi.
Kacau dan sedia utk diminum.

MINI GA 2




click banner

tamat :27/4/13



Makan- Makan Giveaway by Miratul Reyyah




click banner

TEMPOH : 18/04/2013 - 5/05/2013

      SENARAI HADIAH / MAKANAN/ JAJAN/KEREPEK.. hehe
                                                            Kek Lapis Sarawak x 1

                                                            
                                                            Popiah Perisa Keju x 1
                                             
                                                           Popiah Simpul Kasih x 1



                                                                Kacang Telur x 1



                                                                   Maruku x 1



                                                                Kuih Sepit x 1



                                                                Kuih Lidah x 1



My First GA



click banner

jawapan : 26 

tutup :21/4/13



Simple Giveaway by Yayahatsumi



click banner

tamat :21/4/13


Wednesday, April 17, 2013

Resepi 3 : Ayam Sos Masam Manis

Pagi tu buka peti..alamak..takda barang nak masak lak..ada ayam je nie...ermmm...kena guna apa yg patut kat dapur tu...

bahan
-bawang putih
-bawang kecik
-ayam
-tomato
-sos cili
-sos tomato
-cili merah

cara

tumis bawang putih & merah.. masukkan sos cili..sos tomato..air sikit..masuk ayam..cili merah..tomato..masak hingga ayam masak..sedia dihidangkan

kejap je siap...boleh makan..yeayyy....





Resepi 2 : Tom Yam Putih Thai

Terpaksa buat tomyam putih sebab sekarang ni takde kepingan lebihan untuk beli paste tomyam.. terus je google la...terhasil la ia arini..yg kebetulannya giliran aku masak.. makluman..aku bergilir dgn romate aku utk msk tiap2 hari..maklum saja la..kami ni kewangan tak berapa nak masyuk sgt...so ini la salah satu cara berjimat..iaitu..lunch kena bawak bekal ok..

bahan...

-ayam (potong ikut suka ati)
-sayur (apa je ada dalam peti - kobis bunga/cendawan/carot/tomato) 
-bawang besar -potong bulat
-bawang putih
-bawang kecik
-halia (sikit)
-lengkuas (sikit)
-serai (ketuk)
-daun limau purut (petik depan umah)
-perahan limau nipis
-garam
-cili api

Cara

tumis bawang kecik,bawang putih..masukkan air.. masukkan ayam..masukkan serai,bawang besar,halia,lengkuas,sayur-sayuran,cili api,air limau,garam.
daun limau purut letak akhir sekali..
didihkan...rasa... law ada rasa pelik, pandai2 la tambah apa yg patut..

p/s daun ketumbar - ada resepi kata kena letak, tapi aku tk letak..sbb tak beli... :)


maafla rupa tak cantik..maklum la..dalam bekal bawak g lab kan..




give away paling simple by cikgadis



click banner

tamat : 7/5/13

tag :Pengemar Hijau


April edition Giveaway by dysha sahhir




  • buat entry  dengan tajuk : April Edition giveaway by dysha sahhir
  • kopi pasta banner diatas
  • follow blog dysha dan blog ixbarr
  • like 
  • klik sini dan sini dan sini
  • letak blog dysha dalam bloglist
  • letak url entry di blog dysha dan di ruangan entry ini sahaja
  • tarikh 16 april 11 pm -30 april 11 pm


pemilihan pemenang:
  • orang selalu komen diblog dysha  dan aktif di fanpage dysha.

cara nak menang:
  • bertapa di blog dysha dan komen je banyak-banyak di blog ini.
  • kalau nak seribu daya :) gud luck

pemenang 
  • 5 orang dicari


hadiah-hadiah:
top 1

  • 1 kechain sea glass tajaan ixbarr dan 1 set sticker (5 keping)


top 2
1 set sticker ( 10 keping)

top 3
1 set sticker (8 keping)

top 4
couple button badge (new design)

top 5
1 button badge ( new design)


credit to kak mia liana




Segmen : Tambah Follower sambil berkenal-kenalan. #2



click banner

disebabkan ini blog baru aku... blog ke-3 aku..
memg perlula ak join..tambah kenalan lagi..
blog sebelum ni lebih kepada hal aku..
blog yg ni lebih general... :)


Jom Exchange Click --> Sini






Sirius Info : Fobia Pada Kucing



{TAHUKAH ANDA?} Ailurophobia bermaksud takut kepada kucing. Tetapi, jika anda perasan, kucing akan tertarik untuk lebih mendekati si fobia kucing ini.
, seperti di dalam gambar.

Ini kerana jika seekor kucing masuk ke dalam sebuah bilik dipenuhi orang. Orang yang sukakan kucing akan memberikan bahasa tubuh yang menjemput kucing untuk digesel dan dimanja. Berbanding si fobia kucing yang akan menunjukkan bahasa tubuh seperti duduk diam, merapatkan tangan dan kaki serta agak kaku posturnya.

Si kucing akan nampak bahasa tubuh serta posisi si fobia kucing adalah sangat kurang faktor mengancam keselamatan, dan akhirnya lebih tertarik kepada mereka untuk diterokai dan disiasat kemudiannya.

Aneh bukan?

kenapa la agaknya ada orang fobia dengan kucing.. pelik.. dengan haiwan secomel tu.. gebu.. comel..

saya ada kisah...dimana dia ni senior saya.. masa tengah berbaris..tiba2 kucing datang..n de buat gaya badan geli sebab kucing tu datang dekat dengan dia.. sama macam bila aku tengok cacing dan seangkatan dengan nya... yang peliknya..dia lelaki..n boleh kate boleh tahan la jugak...body tu memg macam fahrin ahmad tu... tapi sebabkan dia senior...cuma dapat gelak dalam hati je la...

itu la first time tengok ada orang geli/takut dengan kucing...

sedangkan Rasulullah SAW pun sayangkan kucing..kenapa la kita mesti takut pada kucing ni... :)

Rasullulan sentiasa menerima tetamu di rumah, nabi selalu mengendong mueeza (nama kucingnya) dan ditaruh dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang paling nabi suka ialah Mueeza selalu mengeong ketika mendengar azan, seolah-olah ngeongnya mengikut lantunan suara azan.

Nabi berpesan untuk menyayangi kucing kesayangan layaknya menyanyangi keluarga sendiri.

Pernah juga nabi mahu mengambil jubahnya, dan ada Muezza sedang tidur diatasnya. Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri mueeza dari jubahnya supaya tidak menganggu Muezza.

Selepas Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan pergi kepada majikannya. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing itu.

Nabi menekankan dalam beberapa hadis bahawa kucing itu tidak najis. Bahkan dibenarkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci.


sumber

macam mana orang boleh takut/geli dengan dia



super cute.. comel... (mode :tiba2 rindu dekat my JJ)

Tuesday, April 16, 2013

"SWEET LIZAHANUM'S GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi hadiah..........."


click banner

hadiah apa ek paling aku teringin orang bagi aku....first time berangan nak orang bagi...teddy bear..
angan tu menjadi kenyataan bila ada tukar2 hadiah masa dekat sekolah..tapi itu 8 tahun yg lalu...
teddy bear still elok teman aku tido setiap malam...nama dia teddy..siap ada nama..haha..adoi..tk sedar yg diri ni dh berusia..tp nak main gn teddy bear lagi...

tapi sekarang aku sangat suka kumpul keychain..
aku sgt berharap la sapa2 boleh bg..
tp..chop..ak tkmo keychain malaysia...sebab aku dah ada semua 14 buah negeri kt malaysia..
maklum je la...walaupun ak dok kl..kg ak kltn...bljr lak kt penang..
buat trip lak naik kapal terbang (sabah)
so...sila bg yg oversea la ek...hehe...

buat masa ni..dlm simpanan..

thai/indonesia/singapore/korea/jordan/ireland/paris/india/


kalau dapat keychain pun ok la walaupun tak dapat jejak kat sana 


Menang Bersama Segmen ERAZ FADLI Sempena Pageview 1 Juta..


ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Menang Bersama Segmen ERAZ FADLI Sempena Pageview 1 Juta.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada semua..  Semua ini bersempena blog ERAZ FADLI mencapai Pageview 1 Juta.. Segmen ini bermula pukul 2.30 Petang (Selasa - 16 April 2013 hingga 2.30 Petang (Rabu - 17 April 2013) sahaja.. 24 Jam!

DUA blogger yang bertuah akan mendapat Top-Up RM 5.. Pemilihan melalui Mr. Random.org..
Syarat : -
  1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
  2. Buat tajuk entri Menang Bersama Segmen ERAZ FADLI Sempena Pageview 1 Juta..
  3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..


Tutorial 3 : Letak Reply Box Dekat Komen


masalah ni aku ada bila orang dah tk tau nak beza..eh..sapa tuan punya blog...sebab dah banyak sangat komen..semua dalam bentuk komen..takde bentuk reply.. rasanya semua orang tau..tapi aku saje je la...dh alang2 aku tukar dekat blog ...so, share la jugak..

tgk..even aku reply nampak macam tak reply... ini sebab pilih popup window.





so...ubah..jadi macam ni


bila kita click reply



cara nak ubah



ringan2kan jari anda mengklik iklan gerak2 diatas ..http://matcuoi.com

"1st Anniversary Domain www.khairilmazri.com Giveaway"


click banner

Pemenang : 5/5/13

Hadiahnya:

Topap RM10 X 5 peserta terpilih ditaja sendiri oleh Khairil Mazri
Bloglist selama setahun di blogspot dan wordpress (akan datang).
Topap RM5 ditaja oleh Ina Zalina


CRAFTY FIEZ 1ST GIVEAWAY


click banner


pemenang : 17/5/13


Sirius Info : Kebaikan Susu Ibu


Penyusuan susu ibu perlu diberikan secara eksklusif, kerana bayi akan memperoleh kebaikan yang banyak.Penyusuan susu ibu secara eksklusif bermaksud,bayi hanya diberikan susu ibu dalam masa enam bulan pertama selepas kelahirannya.

Milk bottle

Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon-hormon yang mampu memberi perlindungan kepada bayi daripada masalah usus (gastrousus), jangkitan pada pernafasan, jangkitan telinga, alahan makanan, kerosakan gigi, pneumonia dan meningitis. Ia juga menggalakkan pertumbuhan pembentukan otot-otot muka dan rahang

Milk bottle


Menyusu bayi juga baik untuk ibu, antaranya ialah:
Akan merembeskan sejenis oksitosin dimana hormon tersebut membantu mengecutkan rahim dan mengembalikan rahim ke bentuk asal. Ia juga membantu mengurangkan berat badan sehingga 500 atau lebih kalori sehari dengan aktiviti tersebut. Ia juga mengurangkan risiko terkena kanser payudara, pre-monopouse, kanser ovari dan osteoporosis.

Milk bottle

Tiada susu yang setanding susu ibu untuk diberikan kepada bayi. Jika penyusuan dilakukan secara natural, ia mampu mengeratkan hubungan antara ibu dan anak. Ia merupakan sentuhan kulit dan rangsangan tersebut turut dirasai bayi.

Milk bottle


Di dalam Islam ada menyatakan bahawa besar pahalanya seorang ibu yang menyusukan anaknya. Ia menyebut bahawa demi kesihatan anak, ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu. Sejajar dengan firman Allah di dalam Al-Quran Surah Al-Bakarah Ayat 233 yang bermaksud:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”

Imam Syafie berkata, “Sihat atau tidak anak itu bergantung sama ada anak disusui ibu atau tidak walaupun sekali susuan”

Kelebihan dan fadhilat menyusukan anak:

1. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

2. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun) dan beramal soleh tidak melangar perintah Allah dan taat kepada suaminya, maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

4. Susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit terutama selsema dan batuk, InsyaAllah.

5. Dengan memberi air susu ibu kepada anak, pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.

6. Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

 Begitulah sayangnya Allah pada wanita yang bergelar IBU. Milk bottle





 

Copyright © 2013 Reserved to Cahaya Sirius

Edited by Cik Amal